TR | EN
Yüksek Lisans
0. Ders Programı ve Ders İçerikleri
1. Genel Bilgi

İktisat alanı insan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tüm kaynakların verimli kullanılması, doğal, parasal ve insan gücü kaynaklarının artırılarak toplumun refah düzeyinin yükseltilmesi ve tüm bu faaliyetlere dayalı olarak üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü ile ulusal ve uluslararası düzeydeki ekonomik konularla ilgili eğitim ve araştırmalar yapar. İktisat alanının uygulaması olan yerlerden bir tanesi olan iktisat bölümünde öğrencilere  iktisat teorisi, politikası, tarihi, iktisadi gelişme ve uluslararası iktisat, istatistik, ekonometri, gibi uzmanlık dallarından başka matematik, maliye ve vergi konularında çeşitli dersler verilmektedir.

İktisat Yüksek Lisans Programı, iktisadın teorik ve uygulamalı ilgi alanlarında yeterli bilgiye sahip, ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik ve sosyal gelişmeleri yakından izleyebilen, sektör ve ülke verilerini yorumlayarak öngörüde bulunabilen, toplumun ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikte iktisatçılar yetiştirmeyi ve iktisat biliminin araştırma ufkunu genişletecek bilimsel faaliyetlere öncülük etmeyi amaçlamaktadır.

İktisat Yüksek Lisans Programında eğitim gören öğrencilerin iktisat biliminin kavranması ve iktisadi olayların analizi için gerekli araç, kavram, ilke ve yöntemlere hakim; analitik düşünme, bilimsel sorgulama ve problem çözme yeteneğine sahip, kendine güvenen, ifade yeteneği güçlü, çalışma disiplini kazanmış bireyler olarak mezun olmaları ve günümüzde rekabetin küresel hale dönüştüğü işgücü piyasasında bu nitelikleriyle öne çıkarak çeşitli istihdam alanlarında kendilerine kolaylıkla yer bulmalarını sağlamak hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, iktisat biliminin tüm yönlerini kapsayan ders içeriğinde işletme, istatistik, matematik, ekonometri, maliye, hukuk, sosyoloji gibi bilimsel alanların derslerine de yer verilmektedir.

2. Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere İktisat alanında Yüksek lisans diploması verilir. İktisat Bölümü mezunları İktisat Bilim Uzmanı unvanı alır.

3. Derecenin Düzeyi

Yüksek Lisans

4. Kabul ve Kayıt Koşulları

İktisat Tezli Yüksek Lisans Programı’na dört yıllık tüm fakülte ve yüksekokul mezunları başvurabilmektedir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve benzeri fakülte mezunları için 20, diğer fakülte ve yüksekokul mezunları için 10 kontenjan ayrılmaktadır. Farklı fakülte mezunlarından iktisat konusunda yeterli düzeyde ders almamış öğrenciler, 2 yarıyıllık bilimsel hazırlık programına tabi tutulmaktadırlar.  

   Ayrıca adayların;

  • Eşit ağırlık ALES puanının en az 55,
  • KPDS ya da ÜDS puanının ise en az 40 olması gerekir.

Yüksek lisans programı başvuru puanı oluşturmada ALES’in %50’si, ÜDS ya da KPDS’nin %25’i ve lisans ortalamasının %25’i dikkate alınır.

5. Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK “ kapsamında gerçekleştirilmektedir.

6. Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

İktisat Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programı, toplam 9 ders, bir seminer dersi ve tez çalışması süresince alınacak olan uzmanlık alan dersinden oluşmaktadır. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması kredisiz olup öğrenciler başarılı – başarısız olarak değerlendirilir.  Yüksek lisans derecesi alınabilmesi için öğrencilerin toplamda 27 krediye sahip olmaları, seminer, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmalarını başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir.

7. Program Amacı

Yüksek Lisans Programının Amaçları;

  • Üniversitelerimizin asli görevleri arasında olan bilimsel araştırma faaliyetlerinin bölümümüzde daha iyi bir düzeye getirilmesi,

  • İktisat konularında uzmanlaşma arzusunda olan kişilerin gereksinimlerinin karşılanması,

  • Bölümümüzün ve diğer üniversitelerin ilgili bölümlerinin büyümesiyle ihtiyaç duyulan akademik personelin yetiştirilmesi,

  • Bölümümüzde yüksek lisans eğitiminde elde edilen deneyimin doktora programına taşınması,

Bu amaçlar gerçekleştirilirken, dünyadaki ve ülkemizdeki bilimsel ve teknolojik gelişmeler, ülke ve dünya gündemini oluşturan temel iktisadi sorunlar bölüm öğretim üyeleri tarafından yakından takip edilmektedir. Bu gelişmeleri öğrencilere yansıtmak için bölüm öğretim üyeleri kendi uzmanlık alanlarında yeni dersler açmakta ve tez, seminer ve proje konuları tespit etmektedirler.

Mevcut ve potansiyel olarak akademik kadromuzun yapısı değişen dünya ve ülke koşullarına ve alanımızdaki yeni eğilim ve gelişmelere paralel olarak ders programı ve araştırma konularında da gerekli değişiklikler yapılabilecek niteliktedir.

8. Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)
  1. Karşılaştığı problemleri analitik bir yaklaşımla tanımlayabilecek ve çözümüne yönelik kararlar alarak uygulayabilecek;

  2. Alanındaki teknolojik gelişmeleri takip ederek kendisini sürekli geliştirecek, bilgisayar ve bilişim teknolojilerini kullanabilecek,

  3. Takım çalışmasına yatkın, mesleki ve sosyal açıdan etkin iletişim becerisine sahip olacaktır.

9. Mezunların İstihdam Olanakları

Anabilim Dalımızda hali hazırda kayıtlı 83 öğrenci bulunmaktadır. Ayrıca İktisat Anabilim Dalından mezun olan öğrencilerden biri Araştırma Görevlisi olarak bölümümüzde, diğerleri ise başta bankalar, farklı özel sektör ve kamu kuruluşlarının değişik birimlerinde istihdam edilmişlerdir.

Mezunlar, ekonomik faaliyetlerde bulunan tüm sektörlerdeki kurum ve kuruluşlarda istihdam edilebileceği gibi, aynı zamanda devletin ekonomik planlama ve icra kurumlarında uzman olarak çalışabilirler. İş olanakları oldukça geniş olmakla birlikte; bankacılık, iç ve dış ticaret, denetim, yönetim alanlarında kariyer şansı bulunmaktadır. Bunların dışında iktisat alanında akademik kariyer yapma olanakları da mevcuttur.

10. Üst Derece Programlarına Geçiş

Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

11. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

İktisat Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans programı, toplam 9 ders, bir seminer dersi ve tez çalışması süresince alınacak olan uzmanlık alan dersinden oluşmaktadır. Seminer dersi, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması kredisiz olup öğrenciler başarılı – başarısız olarak değerlendirilir.  Yüksek lisans derecesi alınabilmesi için öğrencilerin toplamda 27 krediye sahip olmaları, seminer, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmalarını başarılı bir şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

12. Mezuniyet Koşulları

Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13. Çalışma Şekli 

Tam Zamanlı

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı, Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Meşelik Kampüsü, Büyükdere Mah., Prof. Dr. Nabi AVCI Bulvarı, No: 4

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, A Blok, 2. Kat, İktisat Bölümü

Odunpazarı, Eskişehir 26040

Tel: +90 (222) 239-3750 / 1756

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Füsun YENİLMEZ - Dahili: 1152

Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Esin KILIÇ - Dahili: 1116

Bölüm Başkan Yardımcısı: Dr. Öğr. Üyesi Derviş Tuğrul KOYUNCU - Dahili: 1734

15. Bölüm/Program Olanakları

İktisat Bölümünde 8 Profesör Doktor, 5 Doçent Doktor, 2 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 14 öğretim üyesi, 1 Öğretim Görevlisi Doktor, 1 Araştırma Görevlisi Doktor ve 3 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.

16. Akademik Personel

İktisat Politikası Anabilim Dalı

  • Prof. Dr. Özcan DAĞDEMİR

  • Prof. Dr. Şennur Sezgin

  • Prof. Dr. Oytun MEÇİK

  • Doç. Dr. Taner SEKMEN

  • Doç. Dr. Seher Gülşah TOPUZ

  • Arş. Gör. Seyfullah YÜRÜK

İktisat Teorisi Anabilim Dalı

  • Prof. Dr. Mustafa Kemal BEŞER

  • Prof. Dr. İnci PARLAKTUNA

  • Doç. Dr. Hakan ACAROĞLU

  • Doç. Dr. Mehmet ŞENGÜR

  • Öğr. Gör. Dr. Ömer KARA

  • Arş. Gör. Dr. Yılmaz KÖPRÜCÜ

  • Arş. Gör. Ömer Faruk GÜNAL

İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı

  • Prof. Dr. Füsun YENİLMEZ

  • Prof. Dr. Etem KARAKAYA

  • Doç. Dr. Hüseyin Naci BAYRAÇ

  • Dr. Öğr. Üyesi Esin KILIÇ

  • Arş. Gör. Melek BIYIKLIOĞLU KOYUNCU

İktisat Tarihi Anabilim Dalı

  • Prof. Dr. Abdullah Mesud KÜÇÜKKALAY

  • Dr. Öğr. Üyesi Derviş Tuğrul KOYUNCU